Vortrag: “Modeling and Predicting Oncogene Addiction”

Datum: 20.05.2015, 17:15 - 00:00 Uhr
Kategorie: Fortbildung med. Personal

Liebe Freunde des Biozentrums-Kolloquiums,

wir freuen uns sehr, dass wir Herrn Dean Felsher für einen Vortrag im Rahmen unseres Kolloquiums gewinnen konnten. Er spricht zum Thema:

“Modeling and Predicting Oncogene Addiction”
Termin: heute, Mittwoch, 20.05.2015 um 17:15 Uhr
Ort: Hörsaal A101, Biozentrum

Dean Felsher is Professor of Medicine-Oncology and Pathology at Stanford University Medical Center. His work is fundamental for establishing the concept of „ oncogene addiction". This hypothesis states that tumours throughout their lifetime remain dependent on the oncogenes that once - often many years ago - initiated tumour formation. The concept forms the foundation of all current concepts of molecularly targeted tumour therapies. But why is this so? Why does, for example, a tumor driven by the MYC oncogene die when MYC is inactivated whereas the neighbouring tissue lives happily with low or no MYC? And what does this dependence tell us about the development of new and better therapies? These fundamental questions are at the heart of Dr. Felshers current research and will be the topics of his talk.

Bitte machen Sie die Studierenden sowie Ihre Mitarbeiter auf diesen Vortrag aufmerksam.

Mit besten Grüßen vom ZK des BZ-Kolloquiums
Utz Fischer & Manfred Gessler

Sekretariat Prof. Dr. Gessler Lehrstuhl für Entwicklungsbiochemie der Universität Würzburg Biozentrum Am Hubland 97074 Würzburg Tel.: 0931/31-84160 Fax: 0931/31-87038